Tafel 3, de werkveldtafel!
Werkveldtafel
Ik denk dat je als Social Worker overal kunt werken waar mensen zijn. Je komt met verschillende doelgroepen in contact:
Geestelijke Gezondheidszorg
Een Social Worker kan werkzaam zijn binnen de geestelijke gezondheidszorg, bijvoorbeeld Mondriaan. Je werkt in deze sector dan met mensen binnen de geestelijke gezondheidszorg. Veelal zijn het mensen met een psychiatrische stoornis (schizofrenie, depressie eetstoornis etc.), maar ook gedragsproblemen, verslaving etc.
Je bent dan werkzaam als persoonlijk begeleider, ambulant begeleider, gezinsbegeleider of woongroep begeleider. Er zijn verschillende functies die je kunt vervullen in opdracht van de organisatie. Iedere organisatie heeft zijn eigen beleid en manier van werken. Sinds 2015 werken we veel met de WMO. Om bewijs te leveren dat jij zorgt draagt aan cliënten, moeten er begeleidingsplannen worden opgesteld. In een begeleidingsplan staan de doelen waaraan jou cliënt wilt werken samen met jou, gedurende de begeleidingen. Deze plannen dien jij in te leveren bij je baas, ter controle dat jij ook daadwerkelijk efficiënt te werk gaat met je cliënt(en).
Gehandicaptenzorg
Binnen deze sector werk je met kinderen of volwassen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Je geeft begeleiding, activering en ondersteuning in het dagelijks leven van je cliënten. Ook bij dit werk kun je werkzaam zijn met cliënten individueel of in groepsverband. Voorbeeld van gehandicaptenzorg is Koraalgroep.
Jeugdzorg
Binnen deze sector werk je in de jeugdhulpverlening als begeleider, coach, jeugdbescherming, jeugdreclassering etc. in groepsverband of individueel. Dit kan zijn in algemene voorzieningen zoals een ziekenhuis of spelleider. Maar ook voor een organisatie als een kinderopvang of jeugdzorg. Voorbeeld van jeugdzorg is Bureau Jeugdzorg Limburg.
Maatschappelijk werk
Binnen deze sector ben je bijvoorbeeld werkzaam binnen de gemeente als beleidsmedewerker of medewerker van de WMO. Je gaat dan naar cliënten thuis om een zorgindicatie te maken en administratieve taken omtrent te regelen. Je kan binnen het Social Work dus dagelijks in contact staan met cliënten maar ook meer op de achtergrond zoals bij de gemeente. Je bent dan meer bezig met het maken van zorgplannen, zorgdossiers, beleid etc.
Buurtopbouwwerk is ook een voorbeeld wat binnen de huidige maatschappij centraal staat. Er wordt van cliënten verwacht meer te participeren in de buurt. Veel buurthuizen komen tot stand waar vrijwilligers te werk gaan met een groep mensen, onder begeleiding van een professional
Ik heb dit jaar stage gelopen bij RSVG, dit is een manege voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Hier ben ik niet in contact gekomen met een Social Worker, de vrijwilligers hebben allen andere diploma’s. Ik heb wel ervaring opgedaan door de onderdompeling, hierbij ben ik in aanraking gekomen met een ambulant begeleider voor jongeren met een LVB, dit vond ik heel interessant. Ik ben erachter gekomen dat er spanningsvelden zijn in het ambulante werk. Het is soms ook moeilijk om in te schatten hoe transparant ze moeten zijn tegen de cliënt, zoals als bijvoorbeeld een jongere niet weet hoe hij/zij met geld omgaat en zeer enthousiast is om onder bewind te gaan, moet de Social Worker dan precies uitleggen wat dit nou echt voor de jongere betekent? Ik vind zelf dat de jongere moet weten wat het inhoud om onder bewind te staan, het is ook een persoon en ik vind het de taak van de Social worker om te coachen, daar hoort uitleg over een situatie ook bij. Ethisch kan je het niet verantwoorden als je de jongere de consequenties niet uitlegt.
Uit de ervaringen die ik dit jaar heb opgedaan wil ik later iets uitdagends gaan doen. Al ben ik er nog niet 100% uit wat ik precies wil doen. De geestelijke gezondheidszorg spreekt mij heel erg aan, dit bijvoorbeeld bij Mondriaan, dan ben ik werkzaam met mensen met bijvoorbeeld schizofrenie, depressie of eetstoornis, maar ook gedragsproblemen of verslaving. Dit als persoonlijk begeleider, ambulant begeleider, gezinsbegeleider of woongroep begeleider. Dit hoogstwaarschijnlijk als ambulant begeleider, meer mensen blijven in hun eigen omgeving functioneren en daarbij vult een ambulant begeleider bij aan, ook mensen in hun eigen kracht zetten is belangrijk in het sociaal domein. Dieper kan ik er tot nu toe niet op ingaan omdat ik mijzelf wil onderdompelen in dat gebied, dit heb ik nog niet gedaan. Ik zou graag volgend schooljaar een stage willen doen in dat werkgebied.
Ontwikkelingen Sociaal Domein
Nederland zag het sociaal domein de afgelopen jaren ingrijpend veranderen. Rode draad is de omslag van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving. De ontwikkelingen zijn neergeslagen in onder meer de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Zorgverszekeringswet, de wet Langdurige Zorg, de Jeugdwet, de Participatiewet en de wet op het passend onderwijs.
Het motto is: minder mensen in instellingen met specialistische hulp, meer mensen die in hun eigen omgeving blijven functioneren en de die dus blijven participeren, ondersteund door hun eigen netwerk. Hierbij worden sociale cohesie en participatie gezien als waardevolle doelen op zichzelf.
Verder moeten ze in het Sociaal Domein empoweren. Oftewel de mensen in hun eigen kracht zetten. Ook is een grotere nadruk op efficiëntie en kostenbewustzijn een belangrijke ontwikkeling. Tevens moeten professionals van sociaal werk een plek innemen in het lokale speelveld. Dus echt de samenleving ingaan. Verder begint sociaal technologie bij aan het sociale werk.

Maak jouw eigen website met JouwWeb