Tafel 2: De visie tafel!
Circa 15 procent van alle jongeren tussen de 16 en 27 jaar bevindt zich in een kwetsbare positie. Namelijk: De transitie van wettelijke minderjarigheid naar meerderjarigheid bij achttien jaar of van de Jeugdwet naar de WMO kan stroef verlopen doordat de jongeren slecht voorbereid zijn. Dezo jongeren lopen hierdoor het risico om tussen wal en schip te raken.
Mijn visie hierop is dat het belangrijk is dat Social Workers onderzoekende rol aannemen zodat er sociale problemen zoals deze aan het licht kunnen komen en aangepakt kunnen worden.
Hierop kunnen social workers inspelen op het meso niveau, doormiddel van gebruik te maken van de oplossingen die 16-27 in samenwerking met de gemeenten aanbiedt. 16-27 zet zich in voor kwetsbare jongeren tussen de 16-27. De vier organisaties vertalen dit door gemeenten ondersteunen met actuele kennis én concrete beleidsroutes. Daarmee wordt het gemakkelijk om beleidsdoelen te realiseren.
De Social Worker heeft in samenwerking met de gemeenten de rol om voorlichtingen te geven aan groepen kwetsbare jongen in openbare ruimten, ook om de jongeren te empoweren en coachen.
Ik vind dat de Social Worker de jongere moet bereiken door integraal te werken, en over een goed netwerk behoort te beschikken.
Deze kwetsbare jongeren krijgen vaak ook niet genoeg steun vanuit het gezin, daarom is het heel belangrijk dat de social worker hierin bijspringt door een toekomstplan zo tijdig mogelijk samen te stellen met de jongere. Het plan sluit aan bij de motivatie en leefwereld van een jongere en benoemt welke ondersteuning er nodig is op de verschillende leefgebieden, de social worker empowerd en coacht de jongere
De participatie van de jongeren komt ten goede van het algemeen belang, jongeren zijn de toekomst.
“Circa 15 procent van alle jongeren tussen de 16 en 27 jaar bevindt zich in een kwetsbare positie door problemen op een of meer leefgebieden. Het kan gaan om schulden, geen goede plek om te wonen, een complexe thuissituatie, vluchteling zijn, verslaving, geen werk, schooluitval of een achterstand in ontwikkeling.”
(16-27.nl)
"Sinds de decentralisatie zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning op het gebied van jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en arbeidsparticipatie. Gemeenten zijn daarmee ook verantwoordelijk voor een goede overdracht van jeugdhulp naar volwassenenhulp. Volgens de Wmo zijn ze zelfs wettelijk verplicht daar in hun beleidsplannen aandacht aan te besteden. Uit een enquête van de Inspectie SZW (2017) onder medewerkers van gemeentelijke afdelingen Werk & Inkomen blijkt echter slechts een derde van de gemeenten over zo’n plan te beschikken."
(16-27.nl)
Kwetsbare jongeren
- Overbelaste jongeren
- Thuiszitters
- Vroegtijdig schoolverlaters
- Zwerfjongeren
- Dak en thuisloze jongeren
- Probleemjongeren
(16-27.nl)
Professionals maken zo’n toekomstplan zo tijdig mogelijk samen met de jongere. Het plan sluit aan bij de motivatie en leefwereld van een jongere en benoemt welke ondersteuning er nodig is op de verschillende leefdomeinen: wonen, school, werk, inkomen, vrienden, relaties, vrije tijd en zorg.
(16-27.nl)
Soepele overgang in Friese gemeenten
Risicotaxatie
Voorbereiding
Betrekken
professionals
Opstellen
toekomstafspraken
Uitvoeren
toekomstafspraken
Monitoren
toekomstafspraken
https://www.sdfryslan.nl/nieuws/van-18-naar-18-een-soepele-overgang
Elke jongere telt in Rotterdam Gemeente Rotterdam
Een greep uit de maatregelen:
- Toekomstplan verzekert doorlopende hulp. Voor jongeren binnen deze groep wordt voor hun 16,5de jaar een Toekomstplan opgesteld. Dit is naast het bestaande ondersteuningsplan. Dit Toekomstplan legt onder meer de noodzakelijke begeleiding en ondersteuning vast, en de doelen die daarbij horen. Tot én na het 18de jaar.
- Elke jongere krijgt een mentor. Elke jongere moet voor de lange termijn kunnen terugvallen op een vertrouwd iemand. Of dat nou en oom, tante, leraar of oma is. Als het maar iemand is die altijd naast ze staat. Het wijkteam of het jongerenloket kijkt samen met de jongere wie daar geschikt voor is.
- Budgetbeheer als basis. Na afsluiting en bewezen succes van de proef Budgetbeheer Basis zetten we dit in heel de stad in. Jongeren krijgen hierbij ondersteuning op gebied van hun uitgaven omtrent vaste basislasten: energie, water, huur en zorgverzekering. Hierdoor ontstaat een stabiele basis. Dit voorkomt ontzegging van zorg, afsluiting van gas, water of licht en/of huisuitzetting.
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/elke-jongere-telt/

Maak jouw eigen website met JouwWeb